Szívességbank

 

Mire való a szívességbank?

 

1. Egy webes hirdetési felület, amin keresztül a helyi közösség tagjai árukat és szolgáltatásokat hirdethetnek egymás felé, és megismerhetik egymást. 

2. Használhatjuk a mi saját helyi valutánkat, a Tallért, ami a fenti árucserét akkor is lehetővé teszi, ha valakinek nincs forintja. Persze akkor is használhatom a Tallért, ha van Forintom, addig viszont a Forintom kamatozahat egy bankban. De ha valaki pl. süteményt süt, és ehhez forintért kénytelen alapanyagot venni, akkor persze megteheti, hogy az alapanyag árát forintban kéri, a munkája díját pedig a helyi valutában, így is mindenki jól jár.

3. A kereskedés úgy indul, hogy mindenkinek 0 az egyenlege, és van (jelenleg) 5000 Tallér hitelkerete. Egy megvalósult üzlet után a vevő mínuszba megy, az üzletfél pedig pluszba. Az eladósodástól nem szabad félni, hiszen a hitel mozgatja a gazdaságot, a pénznek nem az a dolga, hogy legyen, hanem hogy folyjon. 

4. A virtuális pénz lehetővé teszi, hogy ne csak cserebere legyen. (Pl.: én kölcsönadom a fűnyírómat valakinek, ő vigyáz egy másik család gyermekére, megint más valaki pedig nekem megjavítja a kerítésem.)

5. A Tallér árfolyamát a piac árazza be szabadon, nincs hivatalos Forint/Tallér árfolyam, de pusztán az egyszerűség kedvéért 1 Tallér=1 Ft az irányadó árfolyam.  A szolgáltatás felajánlója szabja meg, hogy szerinte hány Tallért ér az általa felajánlott szívesség, ez egyfajta irányárként szolgál.

6. Magánemberek, cégek, civil szervezetek, iskolai osztályok, egyéb közösségek is regisztrálhatnak a Szívességbankba.