ERŐNYERŐ - KÖZÖSSÉG A CSALÁDOKÉRT

Közösségi kerékpározás

A közösségi kerékpározást több alkalommal is megszerveztük, és mindig nagy népszerűségnek örvendett. Ennek oka, hogy nem csak sportolásra adott lehetőséget, hanem arra is, hogy hasznos információkkal, feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak a résztvevők. A közösségépítés egyik legjobb módjának bizonyult ez a programelem.

 

Bővebben...

Formáljuk közösségünket

2013. június 10. én került megrendezésre a Szívességbank közösség formáló ereje című előadásunk. A Szegedi Waldorf Iskola által üzemeltetett Szívességbankot Kovács Attila mutatta be. Az érdeklődők képet kaphattak az ilyen fajta bankok működéséről, előnyeiről és az általuk kínált lehetőségekről. A rendezvény mindenki számára ingyenes volt.

Grand Party 1-2

Grand Party

Az első Grand Party elnevezésű rendezvényünk a Nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban került megrendezésre. A rendezvény célja, hogy a fiatalok és az idősebb korosztály lehetőséget kapjanak a találkozásra, megismerhessék egymást. Az esemény alatt olyan kérdéseket feszegettek a résztvevők, melyek a múltat állították szembe a jelen korral és társadalommal.

Grand Party 2.0

A Nyíregyházi Őszi Alkony Nyugdíjas Klubbal közösen megrendezett Grand Party rendezvénysorozat második elemét a Prága utca 7. szám alatti közösségi házban tartottuk. A rendezvény alkalmat adott, hogy a családok és az aktív idős generáció találkozhasson egymással. Megtekinthetünk az Nyugdíjas Klub táncbemutatóját és Kruppi Kinga fuvola előadását. A rendezvényt egy közös vacsora zárta.

Waldorf családi sportnap

2013.  április 20-án Waldorf Családi Sportnap címmel projektnépszerűsítő rendezvényt tartottunk a Nyíregyházi Erdei tornapályán. A rendezvényt egybe kötöttük egy közösségi kerékpározással így a helyszínre nagyon sokan kerékpárral érkeztek.

A családi nap programjai:

A délelőtt folyamán kerékpáros ügyességi, futó és bicikli, illetve foci versenyt hirdettünk, de a családi főző versenyre is szép számmal jelentkeztek az indulók. Egész nap ingyenesen lehetett használni a trambulint és lehetőség volt az íjászatot is kipróbálni. Sor került Capouieira bemutatóra, de a Nyíregyházi Tűzoltóság egyik autója is a helyszínre gördült, amibe kicsik és nagyok ingyenesen beszállhattak. A prevenció jegyében a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete ingyenes vérnyomás és vércukorszint mérést végzett. Délután a programon résztvevők a családi főzőversenyire készült ételeit fogyaszthatták el.


Fontos hangsúlyozni, hogy bár a rendezvény a Waldorf családi nap elnevezést kapta, olyan családok is részt vettek a programokon, akiknek semmilyen kötődésük nincs az egyesülethez. Ezt azért is tartjuk fontos eredménynek, mert olyan családokat is sikerül a szabadba csábítani, akik eddig nem vettek részt programjainkon. Az a célunk, hogy valódi szerepet tölthessünk be a város közösségi életében, olyan programokat szervezzünk, amelyeken bárki részt vehet. Ebben a tekintetben is sikeresnek mondható a családi nap, és bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak a későbbiekben is családi rendezvényeinkhez.

Ön-Rendelkező konferencia

Takáts Péter,  Zalatnay László, Gesztelyi Nagy Judit,  Szeles Attila és Vágvölgyi Gusztáv részvételével lezajlott az Ön-Rendelkező konferencia! Előadásokon és informális beszélgetéseken tárgyaltuk meg, miként lehet a saját hatáskörünket megnövelni, hogyan lehetünk élelmiszerben önellátóak és milyen közösségi összefogási lehetőségeink vannak. Most már csak a megvalósítás van hátra!

Főzőklub – Makrobiotika

A nyíregyházi Vasvári Pál utcai Mexikána Étterem adott otthont a FőzőKlub első rendezvényének. A majd 20 résztvevő Fekete Éva vezetésével ismerkedett meg a Makrobiotika alapjaival, az egészséges életmód és táplálkozás átfogó rendszerével: alapanyag választás, főzési módszerek, étkezés, életmód, civilizációs betegségek megelőzése.

Az életükért és az egészségükért felelősséget vállalók tudást gyűjtve, aktívan, hittel tesznek is annak minőségéért. A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó, rendszere, magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése.

A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.

Makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére, gyógyítására. Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő rendszeri problémák, a cukorbetegség, a férfi és női reproduktív szervek problémái.

Jó tett helyébe jót várj!

Szeptember 28-án elindult az ErőNYerő program, ami a nyíregyházi családok hétköznapjait teszi örömtelibbé és közösségibbé félszáz klub, rendezvény, tanácsadás és tréning segítségével. A népmese napjának délutánján (szeptember 28, péntek, 15:00) városunk testi és lelki egészségével törődő szervezetei a Kossuth téren élőzene, családi játékok, kézműves foglalkozások kíséretében mutatták meg, hogyan nézhetne ki mai világunkban a „Jó tett helyébe jót várj!” közmondás.

 • Közösségi Pénz – A közösségi pénz egy közösség által kibocsájtott és tulajdonában lévő pénz, mely működésének alapja a tagjai közötti bizalom, a kibocsátásából eredő haszon a közösség javát szolgálja. (Nyíregyházi Helyi Pénz)
 • Szívességbank – Felajánlani, amit örömmel adunk, és kérni, aminek örülnénk épp. Egy tér ahol lehet közvetlenül adni és kérni, kapcsolódni, felesleget megosztani, kéréseket elmondani. (Kalamáris Egyesület)
 • Tiszta-Jó-Hely – A gyermek egy nagycsalád érzelmi biztonságában, természetes körülmények között, saját képességei szerint fejlődhet, miközben a szülő kikapcsolódik. (Tiszta-Jó-Hely Szociális Szövetkezet)
 • Mosolygó Kórház – „A mosoly gyógyít” A hat országban működő szervezet zenészei és művészei előadást tartanak a kórházba került emberek betegágyainál, hogy ezzel javítsanak a hangulatukon és ily módon meggyorsítsák gyógyulásukat. (Mosolygó Kórház Alapítvány)
 • Zenekuckó –Báb és koncert, tánc, mese, vers, sok-sok zene és játék dalos kedvű, hangszercirógató tipegő, topogó, táncoló, meséket szövögető cimboráknak és az egész családnak. (Hajdú Ágota és tanítványai)
 • Waldorf Iskola – A gyermek testi, lelki és szellemi fejlesztését egységben kezelő pedagógia, mely megteremti a mozgás, érzelmek és gondolkodás harmóniáját. A gyermek akaratának erősítése, kitartásának és gondolkodási képességének fejlesztése. (Nyíregyházi Waldorf Iskola)
 • Egészséges táplálkozás – Egy ősi és mégis modern, természetes és kiegyensúlyozott, egészségmegőrző és gyógyító táplálkozási mód a modern életmód miatt kialakult civilizációs betegségek megelőzésére és gyógyítására. (Makrobiotika Fekete Évával)

Új generációs gyermekek

Pállay-Kovács Szilvia  2012. november 2-án tart előadást “Az új generációs gyermekek Magyarországon, alkotásaik tükrében” címmel.

A neves festőművész és lélekgyógyász a Nyíregyházi Waldorf Pedagógiai Egyesület szervezésében és a Nyíregyházi Tradicionális Pránanadi Alapítvány elvi támogatásával előadást, kerekasztal beszélgetést és tapasztalatcserét tart az indigó, kristály és csillag gyermekekről.

E gyermekek elnevezésüket az aurarétegeik színei, küldetésük, életfeladatuk és képességeik alapján kapták.

Az egész emberiség szellemi evolúcióját láthatjuk kibontakozni ezekben a kisgyermekekben. Csodálatos képességekkel és művészeti érzékenységgel rendelkeznek. Az eddig szokványos, sok évtizedes begyakoroltsággal működő nevelési módszereink tanári és szülői körben már alig-alig működnek. Meg kell értenünk, meg kell ismernünk és fel kell fedeznünk az új gyermektípust! Rajtuk keresztül önmagunkat is felül kell vizsgálnunk, hiszen ők tükröt tartanak elénk.

A béklyóinkkal, az igazságtalanságainkkal, az álarcainkkal szembesítenek bennünket és a szeretet, az előítélet mentesség, a finom lelki intelligencia felé terelnek minket – ha felsőbbrendű, tekintélyelvű nevelői attitűdünket hajlandóak vagyunk lejjebb adni. Változnunk, emelkednünk kell! Őszintén magunkba és rájuk, gyermekeinkre nézve régi társadalmi sztereotípiáinkat felül kell vizsgálnunk. Mindezekhez szeretnék segítséget, útmutatást adni előadásommal, tapasztalatcserékkel.

 • Előadó: Pállay-Kovács Szilvia – vizuális művészet tanár, festőművész, lélekgyógyász
 • Időpont: 2012. november 02. péntek 13.00
 • Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4. – Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar épületének torony részének pincéjében.

 

Egy kedvcsináló videó az előadáshoz:

Szeles Attila az Ön-Rendelkező konferencián

Szeles Attila biogazda előadása 2012. október 20-án az ErőNYerő nyitókonferenciáján. Attila a Héti közösség által támogatott gazdaság tulajdonosa, előadásának címe pedig “Tudatosság az ökológiai gazdaságban, a Héti gazdaság működésén keresztül”. Érdemes megnézni!

 

Paleolit főzőklub

2012. dec. 11.-én, kedden (17:00-19:00) ismét főzőklub a Mexicana Étteremben Nyíregyházán! Téma a paleolit táplálkozás, a chef-ek Endresz László és István!

A civilizációs betegségeket a civilizáció okozza. De vajon a civilizáció, mint megbetegítő tényező, hogyan ragadható meg? A civilizáció mely aspektusa az, amely a betegségekért felelős? A sűrű népesség? A mesterséges anyagok és a szennyezett környezet?

Sokan megfogalmazták már ezt a “vissza a természethez” elvet, de legtöbbször tudományosan nem megalapozottan, hanem inkább csak érzelmi alapon. A legtöbb nosztalgikus irányzat ősinek a pár száz, maximum egy-két ezer éves életmódot tekinti, ami bizonyára jobb, mint a mai életmódunk, de nem elvileg más. Ami ma a reformtáplálkozásban a modern életformára válaszként született, az mélyen magában hordozza lenyomatként a 20. századi nyugati étrendet. Nem szakít vele, hanem csak megreformálja. A barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor, az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentétje a gabona nem fogyasztása. A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.

A paleolit diéta eredete

A nyilvánvaló szakadék, ami a vadászó-halászó-gyűjtögető és a nyugati (mai) életmódot elválasztja 10 ezer évvel ezelőtt nyílt meg, az állattenyésztés és földművelés 10 ezer évvel ezelőtt alakult ki. Ez nagyon rövid idő ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően alkalmazkodni tudjon a gabonák, kukorica, rizs, burgonya és a tej befogadására. Ezért ezek fogyasztása, károsítja a szervezetünket, ezáltal megbetegíti az emberiséget.

A paleolit étrend fő vonásai

 • a kőkori ember nem fogyasztott tejet és tejtermékeket
 • a kőkori ember nem fogyasztott gabonaféléket
 • a vadon élő állatok sovány húsát ette. A fehérje fogyasztása jóval nagyobb volt, szénhidrátfogyasztása viszont sokkal alacsonyabb, mit a mai emberé.
 • ami szénhidrátot evett, abban nem szerepelt nagy keményítőtartalmú fajta (pl. burgonya, gabonafélék), csak gyümölcsök és zöldségek, vagyis a fogyasztott szénhidrátok glikémiás indexe és glikémiás telítettsége sokkal alacsonyabb, rosttartalma viszont sokkal nagyobb volt
 • a zsírok összetétele is más volt, kevesebb telített zsírt, viszont sok egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat fogyasztott, pl. sok omega-3-at.

Az új paradigma szellemében azt mondhatjuk, hogy a nyugati étrend alapvetően idegen az emberi szervezet működésétől, következésképen ez az étrend eredendően megbetegítő. Ez azt jelenti, hogy a civilizációban az életkor előrehaladtával valójában mindenki megbetegszik, csak van, aki súlyosabban, ők a régi paradigmában “a” betegek, míg a többséggel csak lassan végez a nyugati táplálkozás. Ők azok, akik “öregszenek”. A természeti népek vagy a százévesek vizsgálatából tudjuk, hogy a magas vérnyomás, a romló cukorháztartás, az érelmeszesedés, a csontritkulás nem a korral jár, hanem a megbetegítő étrend kumulatív hatása.

Paleolit főzőklub

Ismerkedj meg a paleolit táplálkozás elméleti alapvetéseivel és gyakorlati fogásaival december 11-én, még a nagy karácsonyi lakomák előtt!

 • Chef: Endresz László, Endresz István
 • Időpont: 2012. dec. 11. Kedd 17.00-19.00
 • Helyszín: Mexicana étterem (Nyíregyháza, Vasvári Pál u.)
 • Főétel: Zöldséges sertésragu petrezselymes csicsókapürével
 • Desszert: Csokipuding